Se získáváním panenského medu jsme začali kvůli sobě. Chtěli jsme, aby rodina a hlavně děti měly na stole produkt té nejlepší kvality, které jsme schopni dosáhnout. V první řadě nám šlo o minimalizaci obsahu pesticidů, především pak syntetických varroacidů (víceméně povinně užívaných k hubení parazita kleštíka včelího). V druhé řadě jsme si přáli konzumovat med v jeho nejpřirozenější podobě, tedy z čistých nikdy nezakladených plástů. Od letoška jej nabízíme i Vám. Fotopříběh napoví, v jakých parametrech se panenský med odlišuje.
-
-
Včelaři často vkládají do medníku černé plásty nejhorší kvality, aby se jich po vytočení medu mohli zbavit.
-
-
My dáváme jen proužek mezistěny z vosku vlastní produkce (z uzavřeného koloběhu).
-
-
Včely plást postupně vystaví nově vyprodukovaným voskem až ke spodní loučce.
-
-
Matka buňky nemůže zaklást vajíčky, neboť jak stavba přibývá, je rovnou zaplňována nektarem.
-
-
Panenský vosk je světlý a krásně čistý. Pesticidy nikdy nebyl ošetřen.
-
-
Bílá jsou i víčka, kterými včely hotový med uzavřou v buňkách.
-
-
Panenský med je v tekutém stavu světlejší. Rozdíl v rámci jedné šarže je patrný, i když se stáří plástů liší jen o jediný rok, jako v tomto případě.
-
-
Díky zvládnutí technologie můžeme nyní to nejlepší, co máme, nabídnout i Vám.
Poznámka k “Čím se odlišuje panenský med?”